W każdej wersji wychodzi pyszna. Pokusiliśmy się na kurczaka
i boczniaki jako główne składniki zupy.
Składniki:
500 g trybowanych udek kurczaka bez skóry
2 marchewki
1 seler
2 pietruszki
4 ziemniaki
150 g boczniaków
4 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1,5 litra rosołu drobiowego
500 ml passaty pomidorowej
1 puszka fasoli czerwonej
1 czerwona papryka
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1/2 mielonej ostrej papryki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki oraz seler.
Czosnek, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, grzyby i
paprykę w paski.
Fasolę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem fasoli i papryki), smażymy
na rozgrzanym oleju, zalewamy rosołem. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut.
Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pozostałe składniki.
Gotujemy do miękkości papryki.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, wlewamy chochlę zupy,
mieszamy, wlewamy do zupy dokładnie łączymy i zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz