sobota, 18 maja 2019

Szparagi z makaronem po tajsku


Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie.











Składniki:

250 g makaronu chow mein
1 łyżka sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
6 sztuk szparagów zielonych
2 szalotki
4 grzyby mun
300 g karkówki wieprzowej
1 łyżka oleju arachidowego
1 duża marchew
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru palmowego




Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Sezam prażymy.
Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki.
Szalotki kroimy w talarki.
Marchew kroimy w zapałkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski.
Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi, szalotki i chwilę smażymy.
Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie łączymy, doprawiając cukrem palmowym.
Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Posypujemy prażonym sezamem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza