Szparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem
kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen
omen, wyszło przecudownie.
Składniki:
250 g makaronu chow mein
1 łyżka sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
6 sztuk szparagów zielonych
2 szalotki
4 grzyby mun
300 g karkówki wieprzowej
1 łyżka oleju arachidowego
1 duża marchew
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru palmowego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Sezam prażymy.
Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy
na mniejsze kawałki.
Szalotki kroimy w talarki.
Marchew kroimy w zapałkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w
paski.
Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w
dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas mieszając. Wrzucamy marchew, szparagi,
szalotki i chwilę smażymy.
Wlewamy sos sojowy oraz ostrygowy. Składniki dokładnie
łączymy, doprawiając cukrem palmowym.
Do całości wrzucamy makaron, łączymy z całością.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Posypujemy prażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz