sobota, 30 marca 2019

Pulpety indycze w paprykowym sosie


Dietetyczne pulpety w aksamitnym sosie











Składniki:

400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca)
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 cebula
2 czerwone papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
700 ml wrzątku
szczypta oregano
1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz


Przygotowanie:


Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Cebulę i papryki siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez kwadrans.
Lekko studzimy i blendujemy. Przecieramy przez sito, ponownie wstawiamy na płomień, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy pulpety, szczyptę oregano, gotujemy kwadrans.

Następnie dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie, dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz