Dietetyczne pulpety w aksamitnym sosie
Składniki:
400 g mielonego mięsa indyczego (najlepiej udźca)
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 cebula
2 czerwone papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
700 ml wrzątku
szczypta oregano
1 pełna łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Cebulę i papryki siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie,
zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez kwadrans.
Lekko studzimy i blendujemy. Przecieramy przez sito,
ponownie wstawiamy na płomień, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy
pulpety, szczyptę oregano, gotujemy kwadrans.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną w zimnej wodzie,
dokładnie rozprowadzamy, zagotowujemy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz