Grzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią.
Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich
pożywną zupę.
Składniki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 seler korzeniowy
- 1 por (biała część)
- 4 duże ziemniaki
- 500 g borowików
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki.
Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione
ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy
pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym
bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do
miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz