środa, 31 października 2018

Zupa grzybowa z mięsem mielonym


Grzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią. Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę.











Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 por (biała część)
  • 4 duże ziemniaki
  • 500 g borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Por kroimy w piórka.
      Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
      Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki.
      Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz