niedziela, 7 października 2018

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami i kurczakiem


Zostały wam ziemniaki z obiadu i kurczak duszony, pieczony bądź smażony? Podpowiemy Wam, jak można w szybki sposób wykorzystać obiad „sprzed”…











Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 250 ml mleka
  • 250 g boczniaków
  • 500 g pieczonego kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g startej mozzarelli
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mięso oddzielamy od kości.
      Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree.
      Boczniaki kroimy w paski.
      Cebulę kroimy w piórka.
      Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.  Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Grzyby mieszamy z mięsem.
      Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree ziemniaczane.
      Całość zapiekamy 40 min w 180°C, pod koniec włączamy termoobieg (na 10 min).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz