Zostały wam ziemniaki z obiadu i kurczak duszony, pieczony
bądź smażony? Podpowiemy Wam, jak można w szybki sposób wykorzystać obiad
„sprzed”…
Składniki
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 250 ml mleka
- 250 g boczniaków
- 500 g pieczonego kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g startej mozzarelli
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oddzielamy od kości.
Ziemniaki podgrzewamy z mlekiem, robimy puree.
Boczniaki kroimy w paski.
Cebulę kroimy w piórka.
Na maśle smażymy cebulę, dodajemy grzyby i rozgnieciony
czosnek. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.
Dodajemy posiekaną natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Grzyby mieszamy z mięsem.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy farsz
drobiowo-grzybowy, posypujemy startą mozzarellą. Na wierzch układamy puree
ziemniaczane.
Całość zapiekamy 40 min w 180°C, pod koniec włączamy
termoobieg (na 10 min).
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz