Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym
źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami
i grzybami wyszło wybornie.
Składniki
- 500 ml jarmużu konserwowego
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- por (biała część)
- 4 ziemniaki
- 200 g mrożonych maślaków
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- trybula
- sól, pieprz
Przygotowanie
FiJarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki w dużą kostkę.
Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy przez
kilka minut pod przykryciem.
Następnie dodajemy jarmuż wraz z zalewą, dolewamy wrzątku
(do poziomu 1,5 litra),
liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Do
smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną trybulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz