czwartek, 10 maja 2018

Zupa z jarmużem i maślakami


Jarmuż należy do rodziny kapustowatych. Jest doskonałym źródłem żelaza. Posiada również inne wartości odżywcze. Połączenie z jarzynami i grzybami wyszło wybornie.









Składniki

  • 500 ml jarmużu konserwowego
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • por (biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 200 g mrożonych maślaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • trybula
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. FiJarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Por kroimy w piórka.
      Ziemniaki w dużą kostkę.
      Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby i dusimy przez kilka minut pod przykryciem.
      Następnie dodajemy jarmuż wraz z zalewą, dolewamy wrzątku (do poziomu 1,5 litra), liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną trybulą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz