piątek, 25 maja 2018

Kalafior zapiekany z boczkiem


I właśnie takie dania bardzo lubimy. Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Marty. Dosłownie przepis z nieba nam spadł. Kupiliśmy, kawałek użyliśmy i został się. Kilka koncepcji było, ale ten pomysł wpadł nam od razu w oko. Powielajcie! Koniecznie! <3 Boskie połączenie smaków. Możecie do tego dodać kaszę, ryż, ziemniaki lub po prostu wystarczy świeże pieczywo <3 











Składniki

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 200 g surowego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 18%
  • 40 g startego parmezanu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego

    Przygotowanie

    1. K
      Kalafior dzielimy  na różyczki, takie jak  lubicie. Następnie blanszujemy je w osolonym wrzątku, maksymalnie 5 min. Odcedzamy.
      Boczek kupiliśmy ze skórą, więc odcięliśmy ją, wytopiliśmy na suchej patelni, podsmażyliśmy boczek pokrojony w kostkę. Mieliśmy bardzo chudy, więc dodaliśmy 2 łyżki oleju. Jeśli boczek ma troszkę tłuszczu, zapomnijcie o oleju. Boczek podsmażamy przez dosłownie chwilę, wybieramy, a na tłuszczu szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mąkę i smażymy na rumiano. Aromaty boskie są.
      Do zasmażki dodajemy śmietankę i ser. Dokładnie łączymy, jak chcecie by ser się roztopił to troszkę dłużej musicie mieszać. My zrobiliśmy pół na pół. Część sera rozpuściliśmy wcześniej, część dodaliśmy troszkę później. Sos doprawiamy solą (wg uznania) i pieprzem.

      Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, boczek, delikatnie łączymy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 30-35 min w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz