Nie dość, że smaczna, to jeszcze szybka i prosta w
wykonaniu.
Składniki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 4 ziemniaki
- 2 udka kurczaka wędzonego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 słoika jarmużu konserwowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa obieramy, kroimy tak, jak lubimy. U nas zawsze różne
struktury.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze
kawałki.
Wszystko zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy ziele
angielskie, liść laurowy i ½ łyżeczki soli. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy
jarmuż.
Po 5 min dodajemy zahartowaną śmietanę, wymieszaną z mąką.
Dokładnie łączymy.
Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz