Zapiekany bakłażan po sycylijsku
Wielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować.
PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia.
Składniki
-
1 bakłażan
-
2 szalotki
-
2
malinowe pomidory
-
2 łyżki
rodzynek
-
1 łyżka
orzeszków piniowych
-
sól
-
pieprz
-
125 g
mozzarelli ( najlepiej z mleka bawolego )
Przygotowanie
Obrałem szalotki, posiekałem je. Bakłażana pokroiłem w kostkę.
Wymieszałem z oliwą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Włożyłem
do żaroodpornego naczynia.
Zapiekałem 15 minut. W tym czasie pokroiłem pomidory w kostkę i dodałem
do bakłażana razem z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zapiekałem
ponownie do czasu, aż wszystkie składniki zapiekanki były chrupiące. Na
koniec ułożyłem na wierzchu pokrojoną na kawałki mozzarellę i
zapiekałem do czasu, aż ser się rozpuścił. Należy podać od razu, gorącą
np. z chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz