piątek, 7 kwietnia 2017

Zapiekany bakłażan po sycylijsku

Wielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować. PS: doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia. 








Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 szalotki
  • 2 malinowe pomidory
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz
  • 125 g mozzarelli ( najlepiej z mleka bawolego )

     

     

    Przygotowanie

      Obrałem szalotki, posiekałem je. Bakłażana pokroiłem w kostkę. Wymieszałem z oliwą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Włożyłem do żaroodpornego naczynia.
    Zapiekałem 15 minut. W tym czasie pokroiłem pomidory w kostkę i dodałem do bakłażana razem z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zapiekałem ponownie do czasu, aż wszystkie składniki zapiekanki były chrupiące. Na koniec ułożyłem na wierzchu pokrojoną na kawałki mozzarellę i zapiekałem do czasu, aż ser się rozpuścił. Należy podać od razu, gorącą np. z chrupiącą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz