Zapiekany bakłażan po sycylijsku
Wielbiciele bakłażana - koniecznie wypróbować.
PS:  doskonale sprawdzi się z makaronem następnego dnia. 
Składniki
- 
                        
                                                                1 bakłażan                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 szalotki                                                    
                    
- 
                        
                                                                2  
malinowe pomidory                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 łyżki 
rodzynek                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 łyżka 
orzeszków piniowych                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                125 g 
mozzarelli ( najlepiej z mleka bawolego )                               
                     
 
 
Przygotowanie
 Obrałem szalotki, posiekałem je. Bakłażana pokroiłem w kostkę. 
Wymieszałem z oliwą. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem. Włożyłem 
do żaroodpornego naczynia.
 Zapiekałem 15 minut. W tym czasie pokroiłem pomidory w kostkę i dodałem 
do  bakłażana razem z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zapiekałem 
ponownie do czasu,  aż wszystkie składniki zapiekanki były chrupiące. Na
 koniec ułożyłem na wierzchu pokrojoną na kawałki mozzarellę i 
zapiekałem do czasu, aż ser się rozpuścił.  Należy podać od razu, gorącą
 np. z chrupiącą bagietką.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz