środa, 1 lutego 2017

Zupa z krewetkami i kapustą pak choi

Lekka i przyjemna, zarazem rozgrzewająca zupa, pełna niesamowitych smaków.








Składniki

250 g świeżych krewetek
1 duża marchew
1 mały seler
1 pietruszka
2 łyżki słodkiego sosu chilli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 liść kaffiru
200 g makaronu udon
1 duża kapusta pak choi
sok z limonki tajskiej
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Krewetki razem z pancerzami gotujemy na małym ogniu przez kilka minut od momentu zawrzenia wody(1,4 l). Krewetki wyjmujemy, usuwamy pancerze i oczyszczamy. Bulion przecedzamy.
Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w julenkę, dodajemy do bulionu i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem sosu, koncentratu pomidorowego, posiekanym czosnkiem oraz imbirem i liściem kaffiru.
Po tym czasie dodajemy makaron, krewetki i posiekaną kapustę. Gotujemy jeszcze 2-3 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i sokiem z limonki.
Podajemy z natką pietruszki.

1 komentarz: