wtorek, 19 kwietnia 2016

Ziemniaki zapiekane z bekonem i serem pleśniowym

Pyszne połączenie pieczonych ziemniaków z bekonem i sosem. 








Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g bekonu
  • natka pietruszki 
  • ser blue
  • Sos : ¾ szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki octu balsamicznego

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki umyłem, obrałem, pokroiłem w grube plasterki. W misce wymieszałem talarki z oliwą, sola i pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyłem jedną warstwę ziemniaków. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C.
    Zapiekałem do czasu, aż ziemniaki się zezłociły.

    Sos : wymieszałem majonez, musztardę Dijon i ocet balsamiczny. Wstawiłem na pół godziny do lodówki.

    Cebulę obrałem, pokroiłem w cieniutkie plasterki. Bekon usmażyłem na chrupko.
    Upieczone ziemniaki posypałem cebulą, boczkiem, posiekana natka pietruszki, a na koniec pokruszonym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz