czwartek, 7 kwietnia 2016

Placki selerowe

Polecamy taki wariant placków na bazie warzyw. Zamiast selera można zetrzeć również 400 g marchwi, kalarepy lub cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw.









Składniki

  • 400 g selera korzeniowego
  • 1 duży ziemniak (100g)
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • tłuszcz do smażenia

     

    Przygotowanie

      Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy cytryny.

    Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając.
    Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor.
    Podałem z jabłkową śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz