Placki selerowe
Polecamy taki wariant placków na bazie warzyw.
Zamiast selera można zetrzeć również 400 g marchwi, kalarepy lub
cukinii, albo przyrządzić placki z mieszaniny tych wszystkich warzyw.
Składniki
-
400 g
selera korzeniowego
-
1 duży
ziemniak (100g)
-
60 g
orzechów włoskich
-
2 jajka
-
3 łyżki mąki
-
tłuszcz
do smażenia
Przygotowanie
Seler obrałem, grubo starłem. Ziemniaka obrałem starłem na
drobno. Orzechy grubo posiekałem. Rozdrobniony seler, ziemniak i orzechy
wymieszałem z jajkami, mąką, solą, pieprzem i startą skórką z połowy
cytryny.
Na patelni rozgrzałem łyżkę tłuszczu, ciasto kładłem łyżką na patelni, lekko je rozpłaszczając.
Placki smażyłem na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty na złocisty kolor.
Podałem z jabłkową śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz