wtorek, 23 lutego 2016

Kapuśniak z łazankami

Propozycja na lekki, pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty.







 

Składniki

1 mała kapusta
1 duża marchew
1 mały seler
1 pietruszka
3 ziemniaki
200 g makaronu łazanki
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 l bulionu warzywnego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
koperek
kminek mielony
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min.

Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości.

Całość doprawimy kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek.

2 komentarze:

  1. Lubię kapuśniak ze słodkiej kapusty;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący...z łazankami jeszcze nie robiłam...nigdy...nawet nie pomyślałam, że to się da jeść....

    OdpowiedzUsuń