niedziela, 28 lutego 2016

Duszone filety w sosie pieczarkowym

Pokrótce...boskie <3







 

Składniki

4 filety drobiowe (po 200 g)
5 łyżek mąki
1 duża cebula
500 ml bulionu warzywnego
200 g pieczarek
200 ml śmietany 18% (słodkiej)
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Filety porcjujemy, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.

W rondlu szklimy cebulę, zalewamy bulionem i chwilę dusimy.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Wrzucamy do bulionu.

Śmietanę rozrabiamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, dodajemy do całości i dokładnie mieszamy.

Do sosu wrzucamy filety i dusimy na małym ogniu przez 30 min.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz: