środa, 27 stycznia 2016

Sałatka z paluszków krabowych z warzywami i owocami

Pyszne połączenie kraba, warzyw i owoców. 








Składniki

  • 1 pomidor
  • 250 g paluszków krabowych
  • pół melona miodowego
  • 1 ogórek
  • 4 świeże truskawki
  • 1 jajko
  • Sos koktajlowy: 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • odrobina koniaku
  • kilka kropel sosu worcester
  • Dekoracja: 
  • sałata
  • pestki granatu

     

    Przygotowanie

      Pomidora naciąłem na krzyż, zalałem najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą. Obrałem ze skórki. Jajko ugotowałem na twardo, ostudziłem i obrałem.

    Przygotowałem sos koktajlowy: wymieszałem majonez z ketchupem i koniakiem, doprawiłem do smaku.
    W obręczach układałem kolejno: najpierw pokrojone kraby, następnie posiekane jajko, potem pokrojony w kostkę miąższ melona i ogórka wymieszany z truskawkami, a na koniec pokrojonego w kostkę pomidora (sam miąższ, bez pestek). Każdą warstwę polałem sosem koktajlowym. Tak przygotowaną sałatkę włożyłem do lodówki na pół godziny.
    Po wyjęciu w obręczy każdą porcję ozdobiłem sałatą i pestkami granatu. Podałem na plasterkach ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz