czwartek, 24 grudnia 2015

Pieczeń z szynki szpikowana

Soczysta i pełna niezapomnianych smaków.






 

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 100 g musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 100 g słoniny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • marynata : po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z żurawinami

     

    Przygotowanie

      Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu.
    Mięso umyłem, osuszyłem, starannie natarłem sola, pieprzem, przygotowaną mieszanką przypraw oraz musztardą. Odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
    Słoninę zamroziłem, pokroiłem w słupki. Cienkim nożem zrobiłem w mięsie w poprzek włókien otwory, naszpikowałem je słoniną i ząbkami czosnku.
    Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem szklanką wody, obłożyłem wiórkami masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem. Na półmisku udekorowałem, rozmarynem, kisielem żurawinowym i czosnkiem marynowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz