Pieczeń z szynki szpikowana
Soczysta i pełna niezapomnianych smaków.
Składniki
-
1 kg
szynki wieprzowej
-
100 g
musztardy z całymi ziarnami gorczycy
-
100 g
słoniny
-
5 ząbków
czosnku
-
2 łyżki
masła
-
marynata
: po pół łyżki roztartego rozmarynu, majeranku, bazylii, imbiru i ziela
angielskiego
-
sól
-
pieprz
-
dekoracja : świeży rozmaryn, czosnek marynowany kisiel żurawinowy z
żurawinami
Przygotowanie
Przygotowałem mieszankę przypraw : rozmaryn, majeranek, imbir, bazylię i ziele angielskie roztarłem w moździerzu.
Mięso umyłem, osuszyłem, starannie natarłem sola, pieprzem, przygotowaną
mieszanką przypraw oraz musztardą. Odstawiłem do lodówki na 3 godziny.
Słoninę zamroziłem, pokroiłem w słupki. Cienkim nożem zrobiłem w mięsie w
poprzek włókien otwory, naszpikowałem je słoniną i ząbkami czosnku.
Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem szklanką wody, obłożyłem wiórkami
masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. i piekłem 10
minut. Następnie temperaturę zmniejszyłem do 180 stopni C i zapiekałem
jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia polewałem wytworzonym sosem. Na
półmisku udekorowałem, rozmarynem, kisielem żurawinowym i czosnkiem
marynowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz