wtorek, 29 września 2015

Nalewka na winogronach

Wielu z nas ma ogrodowe winogrona, które często trudno zagospodarować. Proponujemy wykorzystać nadmiar do przygotowania nalewki.










Składniki
  • Składniki - proporcje:
  • 1 kg dojrzałych winogron, najlepiej ogrodowych
  • 1 l spirytusu 70 procentowego
  • pół kg płynnego miodu wielokwiatowego
  • 5-6 goździków
  • pół laski wanilii

     

     

    Przygotowanie

      Winogrona umyłem, obrałem z szypułek, zalałem w słoju spirytusem, dodałem goździki i wanilię. Odstawiłem w ciepłe miejsce na 6 tygodni, co kilka dni potrząsałem słojem.
    Po tym czasie zlałem nalew, a owoce w słoju zalałem miodem. Pozostawiłem w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszając, aby miód dobrze się rozpuścił. Zlałem syrop i wlałem do niego wcześniej uzyskany nalew alkoholowy. Przefiltrowałem przez gazę, rozlałem do butelek i postawiłem w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz