Danie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :)
Składniki
- 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle )
- 350 g prawdziwków
- 150 g wątróbek drobiowych
- 50 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pół szklanki białego wina
- pół szklanki śmietany 22 %
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek
posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3
łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby,
dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem
pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem
sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i
pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron
ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu,
osączyłem, wymieszałem z sosem i resztą śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz