wtorek, 29 września 2015

Makaron z prawdziwkami

Danie z kuchni włoskiej. Porcino czyli prawdziwki w połączeniu w makaronem i sosem śmietanowym, cóż chcieć więcej :)















Składniki

  • 400 g makaronu wstążki ( np. tagliatelle, papardelle )
  • 350 g prawdziwków
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 50 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pół szklanki białego wina
  • pół szklanki śmietany 22 %
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła

    Przygotowanie

    Grzyby oczyściłem, pokroiłem na plasterki. Cebulę i czosnek posiekałem. Boczek pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem masło oraz 3 łyżki oliwy, przesmażyłem boczek, cebulę i czosnek. Dodałem grzyby, dusiłem około 10 minut na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, dodałem pokrojone wątróbki, smażyłem jeszcze chwilę. Wlałem wino, odparowałem sos na średnim ogniu. Wlałem połowę śmietany, doprawiłem solą i pieprzem. Podgrzewałem na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Makron ugotowałem al. dente w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu, osączyłem, wymieszałem z sosem i resztą śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz