poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Gazpacho

Gazpacho to typowe danie andaluzyjskie, doskonale nadające się na letnie upały. Ilu kucharzy, tyle wersji tego hiszpańskiego przysmaku.













Składniki

3 kromki czerstwego chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
sól
6 pomidorów
1 czerwona papryka
1 duży ogórek
1 jajko
2-3 ząbki czosnku
pieprz

Przygotowanie

 
Pomidory sparzamy, usuwamy gniazda nasienne i grubo kroimy. Podobnie robimy z ogórkiem i papryką (bez sparzania). Chleb kroimy w kostkę i moczymy w oliwie wymieszanej z ostem i solą. Pomidory, paprykę, ogórek, jajko (ugotowane na twardo), czosnek i chleb z oliwą miksujemy na gładki mus. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami i oliwą.

1 komentarz:

  1. Idealne na upały. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń