czwartek, 9 lipca 2015

Fettuccine z boczkiem i pomidorami

Przepis pochodzi z książki Pasta i Basta! Uwielbiamy makarony i nie mogliśmy darować sobie tej przyjemności, by nie spróbować ;)














Składniki

400 g makaronu fettuccine
100 g boczku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
garść świeżej bazylii
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki śmietany 18%
parmezan
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu. Odcedzamy.
Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

2 komentarze: