Składniki
400 g makaronu fettuccine100 g boczku
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
garść świeżej bazylii
1 puszka pomidorów pelati
2 łyżki śmietany 18%
parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Odcedzamy.
Boczek i cebulę drobno kroimy, rumienimy na rozgrzanej
oliwie. Pomidory przecieramy przez sitko, dodajemy do boczku, lekko zagęszczamy
sos dodając śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze ciepły
makaron wrzucamy do sosu razem z posiekaną natką i bazylią. Podgrzewamy kilka
minut, dokładnie łączymy makaron z sosem i ziołami. Przekładamy na talerze,
posypujemy startym parmezanem.
Uwielbiam makarony,proste i smaczne danie,a ten przepis najbardziej.:-)
OdpowiedzUsuńMniam, też bardzo lubię makarony :)
OdpowiedzUsuń