czwartek, 25 czerwca 2015

Polpette di riso e patate

Kotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie.












Składniki

500 g ziemniaków
1 l wrzątku
250 g ryżu
2 łyżki natki pietruszki
1 ząbek czosnku
4 łyżki startego parmezanu
300 g mąki
2 jajka
oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie

 
Do wrzątku wrzucamy pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki, gotujemy. Do ziemniaków dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość odsączamy, studzimy. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę, starty parmezan, jajka, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy podłużne kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy na gorąco.

2 komentarze: