piątek, 29 maja 2015

Ryż smażony z kapustą

Świetne połączenie zasmażanej kapusty z ryżem pasuje jako dodatek do dań głównych ,jak i na lekką przekąskę. Szczególnie polecamy właśnie teraz ,gdy mamy dostęp do młodej kapusty i "działkowego" koperku.











Składniki

1 mała młoda kapusta
150 g ryżu
1 łyżka masła
1 duża cebula
600 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie


Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do niej posiekaną kapustę ,zalewamy bulionem (100 ml) i dusimy na wolnym ogniu około 10 min. Następnie dodajemy ryż ,zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy do momentu ,gdy ryż będzie miękki. Nadmiar płynu odparowujemy ,dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy oliwę i smażymy ok 5 min ,cały czas mieszając. Ryż podajemy sam lub jako dodatek do dań głównych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz