niedziela, 29 marca 2015

Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

Dla nas najsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha!














Składniki

700 g filetu z dorsza
sól ,pieprz
sok z cytryny
jajko
200 ml mleka
pęczek bazylii
cebula
mąka
olej do smażenia
500 g topinamburu
100 g sera pleśniowego niebieskiego
łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie

 
Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajko mieszamy z mlekiem  ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree.
Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką.

2 komentarze:

  1. W przepisie jest błąd. Jajko trzeba chyba wymieszać z mlekiem, a nie ze śmietaną, bo jak się wymiesza jedno jajko z łyżką śmietany i doda mąkę to bez wątpienia nie wyjdzie z tego ciast do zanurzania 700 gram ryby...

    OdpowiedzUsuń