Składniki
700 g filetu z dorszasól ,pieprz
sok z cytryny
jajko
200 ml mleka
pęczek bazylii
cebula
mąka
olej do smażenia
500 g topinamburu
100 g sera pleśniowego niebieskiego
łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie
Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem
z cytryny.
Jajko mieszamy z mlekiem
,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do
smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym
tłuszczu.
Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie
osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na
puree.
Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką.
W przepisie jest błąd. Jajko trzeba chyba wymieszać z mlekiem, a nie ze śmietaną, bo jak się wymiesza jedno jajko z łyżką śmietany i doda mąkę to bez wątpienia nie wyjdzie z tego ciast do zanurzania 700 gram ryby...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;) Przepis poprawiony ;)
Usuń