poniedziałek, 23 lutego 2015

Duszona marchew

Marchew odkrywamy na nowo :D Orzeźwiający anyż połączony z czosnkiem daje niesamowity aromat.













Składniki

3 średniej wielkości marchewki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżki smalcu gęsiego
3 łyżki bułki tartej
120 ml bulionu warzywnego
sól ,pieprz

Przygotowanie

  Marchewki obieramy i kroimy w julienne (słupki). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchew ,podsmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. 


Dusimy do miękkości ,odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy zmielone nasiona kopru włoskiego ,przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Chwilę podsmażamy ,oprószamy bułką tartą. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

3 komentarze: