Awokado uwielbiam, więc proponuję je w takiej odsłonie.
Składniki
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ogórki gruntowe
- sałata fryzyjska
- czarne oliwki
- sok z cytryny
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- Sos: 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- półtora łyżeczki musztardy sarepskiej
- półtora łyżeczki syropu klonowego
Przygotowanie
Ugotowałem jajka. Po obraniu pokroiłem na ćwiartki, doprawiłem
solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowałem sos mieszając składniki w
miseczce. Obrałem awokado, przekroiłem na pół, usunąłem pestkę. Miąższ
pokroiłem na kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem solą i
pieprzem. Ogórki po umyciu, obrałem pozostawiając miejscami paski
skórki. Pokroiłem na plasterki, oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem
także sokiem z cytryny. Ogórek i awokado wymieszałem z połową sosu.
Na talerzu rozłożyłem sałatę , dodałem ogórki i awokado. Na wierzchu ułożyłem jajka i oliwki, polałem resztą sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz