niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka z awokado

Awokado uwielbiam, więc proponuję je w takiej odsłonie.

















Składniki

  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ogórki gruntowe
  • sałata fryzyjska
  • czarne oliwki
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Sos: 2 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • półtora łyżeczki musztardy sarepskiej
  • półtora łyżeczki syropu klonowego

    Przygotowanie

      Ugotowałem jajka. Po obraniu pokroiłem na ćwiartki, doprawiłem solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowałem sos mieszając składniki w miseczce. Obrałem awokado, przekroiłem na pół, usunąłem pestkę. Miąższ pokroiłem na kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Ogórki po umyciu, obrałem pozostawiając miejscami paski skórki. Pokroiłem na plasterki, oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem także sokiem z cytryny. Ogórek i awokado wymieszałem z połową sosu.
    Na talerzu rozłożyłem sałatę , dodałem ogórki i awokado. Na wierzchu ułożyłem jajka i oliwki, polałem resztą sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz