niedziela, 2 listopada 2014

Krokiety inaczej

Składniki

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 100 g startego żółtego sera
  • 50 g ugotowanych i pokrojonych w paski grzybów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • Bulion warzywny
  • 1 ciasto francuskie

    Przygotowanie


    Kaszę ugotować w bulionie ,osączyć ,ostudzić. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę ,zeszklić na smalcu ,ostudzić. Wszystkie produkty wraz z tartym serem połączyć ,dokładnie wymieszać ,doprawić solą i pieprzem.



    Ciasto francuskie rozwinąć ,posmarować rozmąconym jajkiem i podzielić na 6 równych części. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz ,zawinąć ,posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem grzybowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz