Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.
Składniki
- 900 g łopatki wieprzowej
- czubata łyżeczka soli
- 2 czubate łyżki żelatyny
- łyżeczka czarnego pieprzu
- 5 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie
Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą
połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z
przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy
ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na
8 godzin.
Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy.
Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz