czwartek, 30 października 2014

Domowa wędlina z łopatki

Mój pierwszy wyrób i z pewnością nie ostatni. Test urządzenia wypadł pomyślnie. Idealna wędlina na kanapki.















Składniki

  • 900 g łopatki wieprzowej
  • czubata łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki zimnej wody

    Przygotowanie

      Łopatkę płuczemy ,połowę mięsa kroimy w drobną kostkę ,drugą połowę mielimy razem z pomidorami i czosnkiem .Całość mieszamy z przyprawami ,dodajemy wodę i żelatynę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy ręką. Miskę z mięsem zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
    Mięso przekładamy do worka foliowego ,wkładamy do szynkowara i zamykamy. Całość gotujemy w wodzie przez około 50 min w temperaturze 75°C.
    Szynkowar wyjmujemy z wodnej kąpieli ,studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Rano wędlinę wyciągamy z urządzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz