środa, 29 października 2014

Carpaccio z ziemniaków

Przeglądając prasę kulinarną natknąłem się na przepis Kurta Schellera , a że ser kozi bardzo mi smakuje , pokusiłem się na wypróbowanie tego przepisu. Przyznam ,że smakuje niesamowicie. Szczególnie polecam jako lekką kolację.










Składniki

  • 4 pokrojone w cienkie plastry ziemniaki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • łyżka orzeszków pinii
  • łyżeczka miodu
  • sól ,pieprz
  • ser kozi

    Przygotowanie

      Ziemniaki umyłem , obrałem i pokroiłem w plasterki. Włożyłem do wrzącego wywaru , gotowałem do czasu aby ziemniaki były ugotowane , ale nie były zbyt miękkie.
    Odsączyłem i przełożyłem na talerz.
    Sos : orzeszki pinii uprażyłem na suchej patelni. Składniki na sos wymieszałem , dodałem do niego uprażone orzeszki. Ser pokroiłem plasterki. Ułożyłem je na ziemniakach , polałem sosem. Podałem z bagietką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza