piątek, 11 lipca 2014

Makaron trofiette

Z kuchni włoskiej. Makaron trofiette zrobiony jest z mąki semolina (mąka z ziarna twardego) ,ręcznie robiony ,wg tradycyjnej kuchni Ligurii najlepiej smakuje z pesto.














Składniki

  • 200 g makaronu trofiette
  • szklanka fasolki szparagowej
  • 4 małe ziemniaki
  • 1/2 szklanki pesto z bazylii
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Pesto:
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • łyżka orzeszków pinii
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • łyżka świeżego oregano
  • 1/4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu

    Przygotowanie

      Obrałem ziemniaki i pokroiłem w plasterki o grubości około 1 cm .
    Fasolkę po umyciu i odkrojeniu końcówek pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
    Zagotowałem wodę z odrobiną soli , wrzuciłem do niej ziemniaki . Gotowałem na średnim ogniu do miękkości. Potem odcedziłem i odstawiłem. Do wody po ziemniakach wrzuciłem fasolkę , gotowałem do miękkości , odsączyłem i odstawiłem. Makaron ugotowałem w dużej ilości wody , wykorzystałem tę po ziemniakach , wrzuciłem makaron , gotowałem ok. 20 minut .
    Połączyłem wszystkie składniki , delikatnie wymieszałem , dodałem pesto , posypałem parmezanem i udekorowałem listkiem bazylii.

    Pesto : bazylię , orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni , czosnek , oregano, szczyptę soli utarłem w moździerzu na pastę , Dodałem oliwę , ser . Wszystko dokładnie wymieszałem .














2 komentarze: