Z kuchni włoskiej. Makaron trofiette zrobiony jest z mąki semolina (mąka
z ziarna twardego) ,ręcznie robiony ,wg tradycyjnej kuchni Ligurii
najlepiej smakuje z pesto.
Składniki
- 200 g makaronu trofiette
- szklanka fasolki szparagowej
- 4 małe ziemniaki
- 1/2 szklanki pesto z bazylii
- 2 łyżki startego parmezanu
- Pesto:
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- łyżka orzeszków pinii
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- łyżka świeżego oregano
- 1/4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
Obrałem ziemniaki i pokroiłem w plasterki o grubości około 1 cm .
Fasolkę po umyciu i odkrojeniu końcówek pokroiłem na kilkucentymetrowe kawałki.
Zagotowałem wodę z odrobiną soli , wrzuciłem do niej ziemniaki .
Gotowałem na średnim ogniu do miękkości. Potem odcedziłem i odstawiłem.
Do wody po ziemniakach wrzuciłem fasolkę , gotowałem do miękkości ,
odsączyłem i odstawiłem. Makaron ugotowałem w dużej ilości wody ,
wykorzystałem tę po ziemniakach , wrzuciłem makaron , gotowałem ok. 20
minut .
Połączyłem wszystkie składniki , delikatnie wymieszałem , dodałem pesto
, posypałem parmezanem i udekorowałem listkiem bazylii.
Pesto : bazylię , orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni ,
czosnek , oregano, szczyptę soli utarłem w moździerzu na pastę ,
Dodałem oliwę , ser . Wszystko dokładnie wymieszałem .
uwielbiam takie połączenia smakowe.
OdpowiedzUsuńWyszło przepysznie. Polecam i gorąco pozdrawiam ;)
Usuń