sobota, 11 stycznia 2014

Cannelloni z mięsem pod beszamelem


















 

 

Składniki

  • makaron cannelloni
  • 400 g mięsa (u mnie łopatka)
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 3-4 pomidory suszone w zalewie
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól ,pieprz
  • 100 g startego sera mozzarella
  • sos beszamelowy:
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól ,cukier ,pieprz biały ,gałka muszkatołowa

    Przygotowanie

    Mięso zmielić razem z cukinią ,cebulami ,pomidorami i natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Powstałą masą nadziać suche rurki cannelloni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    Przygotować sos. W rondelku roztopić masło ,wsypać mąkę i podsmażać 2-3 minuty. Wlać wolno mleko ,doprowadzić do wrzenia i ubijając trzepaczką ,gotować na niewielkim ogniu 5 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem ,gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
    Sosem zalać makaron ,tak aby był cały zakryty. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C ,piec 40 min. Po tym czasie posypać serem i zapiekać jeszcze 5-7 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz