Cannelloni z mięsem pod beszamelem
Składniki
- makaron cannelloni
- 400 g mięsa (u mnie łopatka)
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 3-4 pomidory suszone w zalewie
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka listków świeżej bazylii
- sól ,pieprz
- 100 g startego sera mozzarella
- sos beszamelowy:
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól ,cukier ,pieprz biały ,gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Mięso zmielić razem z cukinią ,cebulami ,pomidorami i natką
pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Powstałą masą nadziać suche
rurki cannelloni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos. W rondelku roztopić masło ,wsypać mąkę i podsmażać 2-3
minuty. Wlać wolno mleko ,doprowadzić do wrzenia i ubijając trzepaczką
,gotować na niewielkim ogniu 5 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem
,gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru.
Sosem zalać makaron ,tak aby był cały zakryty. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180 stopni C ,piec 40 min. Po tym czasie posypać serem i
zapiekać jeszcze 5-7 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz