piątek, 27 grudnia 2013

Tarta z gruszkami i budyniem

















Składniki

  • Tarta:
  • 1/2 szklanki cukru wniliowego (homemade)
  • 300 ml mleka
  • Kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki zimnej wody

    Przygotowanie

     
    Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier. Masło kroimy w małe kawałki i dodajemy do mąki z cukrem. Zagniatamy ciasto, dodając jedno surowe, zimne żółtko i sok z cytryny. Zagniatamy na gładkie, plastyczne ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.


    Przygotowujemy budyń ,250 ml mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym i olejkiem . W reszcie mleka rozprowadzamy proszek budyniu. Gdy zacznie się gotować mleko, wlewamy mieszaninę ciągle mieszając, zagotowujemy, odstawiamy do ostudzenia.

    Na blaszkę od tarty wkładamy ciasto, robiąc 1,5 cm wyższe boki. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 200°C, pieczemy przez 15 minut. Wykładamy z piekarnika, rozsmarowujemy na ciepłym spodzie budyń. Na wierzchu układamy gruszki obrane, wydrążone i pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut w zależności od twardości gruszek. Jeśli gruszki są mało słodkie to możemy je oprószyć przed włożeniem do piekarnika cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz