piątek, 27 grudnia 2013

Ravioli w sosie cebulowym

















Składniki

  • Ravioli: (opcjonalnie kupne )
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mąki
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 150 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka ketchupu
  • Sól
  • Sos:
  • 200 g cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 200 ml piwa
  • Pieprz

    Przygotowanie

    Ravioli:
    Z 1 jajka ,2 łyżek oleju i 100 g mąki ze szczyptą soli zagnieść ciasto. Odstawić na 30 min. Posiekać 1 cebulę i 50 g suszonych pomidorów. Wymieszać z mięsem mielonym i łyżką ketchupu ,solą ,pieprzem ,papryką mieloną i sosem tabasco. Ciasto rozwałkować ,pokroić na prostokąty ,wyłożyć farsz. Brzegi ciasta złożyć , skleić. Gotować w osolonej wodzie o 20 min.
    Sos:
    Cebulę posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa zeszklić na maśle. Dodać cukier i mąkę ,gotować na wolnym ogniu 5-10 min.
    Pietruszkę drobno posiekać. Razem z piwem dodać do sosu cebulowego ,zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ravioli podawać z sosem cebulowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz