Ravioli w sosie cebulowym
Składniki
- Ravioli: (opcjonalnie kupne )
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 100 g mąki
- 1 cebula
- 50 g suszonych pomidorów
- 150 g mięsa mielonego
- 1 łyżka ketchupu
- Sól
- Sos:
- 200 g cebuli
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 ml piwa
- Pieprz
Przygotowanie
Ravioli:
Z 1 jajka ,2 łyżek oleju i 100 g mąki ze szczyptą soli zagnieść ciasto.
Odstawić na 30 min. Posiekać 1 cebulę i 50 g suszonych pomidorów.
Wymieszać z mięsem mielonym i łyżką ketchupu ,solą ,pieprzem ,papryką
mieloną i sosem tabasco. Ciasto rozwałkować ,pokroić na prostokąty
,wyłożyć farsz. Brzegi ciasta złożyć , skleić. Gotować w osolonej wodzie
o 20 min.
Sos:
Cebulę posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa zeszklić na maśle. Dodać cukier i mąkę ,gotować na wolnym ogniu 5-10 min.
Pietruszkę drobno posiekać. Razem z piwem dodać do sosu cebulowego
,zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ravioli podawać z sosem cebulowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz