poniedziałek, 23 grudnia 2013

Mielone w sosie serowo-pieczarkowym














Składniki

  • 25 dag karkówki
  • Kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Bułka tarta
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • 2 serki topione (śmietankowe)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • 300 ml bulionu warzywnego

    Przygotowanie

    Karkówkę myjemy ,osuszamy i mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko ,startą cebulę ,przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę bułki tartej ,dokładnie łączymy składniki. Formujemy kotlety i smażymy. Do rondelka wlewamy bulion warzywny ,dodajemy ziele angielskie i świeży liść laurowy (może być suszony) ,gotujemy. Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze 5 min. Dodajemy dwa serki topione ,mieszamy tak długo ,aż się rozpuszczą. Wrzucamy kotlety i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz