Mielone w sosie serowo-pieczarkowym
Składniki
- 25 dag karkówki
- Kilka pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Bułka tarta
- 1 jajko
- Sól i pieprz
- 2 serki topione (śmietankowe)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Liść laurowy
- 300 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
Karkówkę myjemy ,osuszamy i mielimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy jajko ,startą cebulę ,przeciśnięty przez praskę czosnek i
trochę bułki tartej ,dokładnie łączymy składniki. Formujemy kotlety i
smażymy. Do rondelka wlewamy bulion warzywny ,dodajemy ziele angielskie i
świeży liść laurowy (może być suszony) ,gotujemy. Na rozgrzanej patelni
smażymy na maśle pieczarki. Dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze 5
min. Dodajemy dwa serki topione ,mieszamy tak długo ,aż się rozpuszczą.
Wrzucamy kotlety i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz