Kapuśniak ze świeżej kapusty
Składniki
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 rzepa
- 1/2 główki białej kapusty
- 3 kwaśne jabłka
- 1 l bulionu wołowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
- Sól i pieprz
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Przygotowanie
Łodygi selera ,marchew oraz rzepę obrać i pokroić w słupki ,a
obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyć na maśle ,przełożyć do
rondla ,zalać bulionem i szklanką wody ,gotować 30 min.
Poszatkować kapustę ,włożyć do gotującej się zupy. Dodać pieprz ,sól
,ziele angielskie i liść laurowy. Kilka minut gotować. Następnie obrać
jabłka ,wydrążyć , pokroić w drobną kostkę i dołożyć do zupy.
Gotować kapuśniak jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania wlać do niego kwas ogórkowy ,zagotować.
Podawać z bagietką lub innym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz