wtorek, 31 grudnia 2013

Kapuśniak ze świeżej kapusty















Składniki

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 rzepa
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 l bulionu wołowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków
  • Sól i pieprz
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

    Przygotowanie

      Łodygi selera ,marchew oraz rzepę obrać i pokroić w słupki ,a obraną cebulę w dużą kostkę. Warzywa obsmażyć na maśle ,przełożyć do rondla ,zalać bulionem i szklanką wody ,gotować 30 min.
    Poszatkować kapustę ,włożyć do gotującej się zupy. Dodać pieprz ,sól ,ziele angielskie i liść laurowy. Kilka minut gotować. Następnie obrać jabłka ,wydrążyć , pokroić w drobną kostkę i dołożyć do zupy.
    Gotować kapuśniak jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania wlać do niego kwas ogórkowy ,zagotować.
    Podawać z bagietką lub innym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz