niedziela, 1 grudnia 2013

BÓB DUSZONY Z BOCZKEM



















Składniki

  • 0,5 KG BOBU
  • 150 G WĘDZONEGO BOCZKU
  • CEBULA
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • ŁYŻKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • ŁYŻKA SMALCU
  • ŁYŻECZKA SŁODKIEJ MIELONEJ PAPRYKI
  • 1/4 SZKLANKI BULIONU WARZYWEGO
  • ŁYŻECZKA CUKRU
  • 1/2 ŁYŻECZKI TYMIANKU
  • ŁYŻKA POSIEKANEJ NATKI PIETRUSZKI
  • SÓL
  • PIEPRZ

    Przygotowanie

  • BÓB ZALAĆ WRZĄCĄ WODĄ,DODAĆ CUKIER ,GOTOWAĆ KILKA MINUT,AŻ TROCHĘ ZMIĘKNIE,ODCEDZIĆ. BOCZEK I CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ. W RONDLU ROZGRZAĆ SMALEC,DODAĆ BOCZEK,SMAŻYĆ,AŻ SIĘ ZARUMIENI,DODAĆ CEBULĘ,ZMNIEJSZYĆ OGIEŃ,DUSIĆ OKOŁO 5 MINUT. WRZUCIĆ BÓB,DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY,PRZECIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ CZOSNEK,SÓL I PRZYPRAWY. WLAĆ BULION I DUSIĆ,AŻ BÓB BĘDZIE MIĘKKI. PRZED PODANIEM POSYPAĆ NATKĄ PIETRUSZKI.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz