Bigos staropolski
Składniki
- 2 kg kapusty kiszonej
- 400 g chudej wołowiny
- 400 g karkówki
- 400 g surowego boczku wędzonego (tłustego)
- 200 g szynki
- 100 g grzybów suszonych
- 200 g śliwek wędzonych
- 2 pętka kiełbasy białej surowej
- 2 pętka kiełbasy zwyczajnej
- 2 kwaśne jabłka
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól ,pieprz
- 150 ml czerwonego półwytrawnego wina
Przygotowanie
Dzień 1:
Grzyby co najmniej 2 godz moczyć w 1,5 l wody. Potem je wyjąć ,opłukać i
pokroić w niezbyt cienkie kawałki. Kapustę zalać wodą z grzybów. Dodać
grzyby ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie i gotować
1 godz na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę. Smażyć na średnim
ogniu do wytopienia ok 100 ml tłuszczu. Odlać 3 łyżki i zachować do
smażenia szynki. Kiedy kawałki boczku się zrumienią ,wyłowić je ,a do
rondla wrzucić mięso pokrojone w 3 cm kostkę. Wsypać łyżeczkę soli , pół
łyżeczki pieprzu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno
puścić płyn ,odparować. Połączyć mięso z kapustą i gotować 1 godz na
wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. W razie
potrzeby dolewać niewielką ilość wody. Odstawić w chłodne miejsce.
Dzień 2:
Na odłożonym tłuszczu z boczku mocno przysmażyć szynkę pokrojoną w
kostkę (1 cm). Wraz z tłuszczem dodać do bigosu i gotować na średnim
ogniu ,co jakiś czas mieszając. Uważać żeby bigos się nie przypalił
,można dolewać odrobinę wody. Dodać podsmażoną ,pokrojoną w talarki
kiełbasę oraz pętka białej kiełbasy. Jeśli zdarzy się ,że bigos lekko
przepalimy niezwłocznie przełożyć do drugiego garnka. Po 1,5 godz
gotowania odstawić w zimne miejsce.
Dzień 3:
Śliwki pokroić w ćwiartki. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki ,usunąć
gniazda nasienne ,drobno poszatkować i wraz ze śliwkami dodać do bigosu.
Wlać wino i gotować na niewielkim ogniu 1,5 godz. Bigos doprawić solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz