sobota, 28 grudnia 2013

Bigos staropolski


















Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 400 g chudej wołowiny
  • 400 g karkówki
  • 400 g surowego boczku wędzonego (tłustego)
  • 200 g szynki
  • 100 g grzybów suszonych
  • 200 g śliwek wędzonych
  • 2 pętka kiełbasy białej surowej
  • 2 pętka kiełbasy zwyczajnej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól ,pieprz
  • 150 ml czerwonego półwytrawnego wina

    Przygotowanie


    Dzień 1:
    Grzyby co najmniej 2 godz moczyć w 1,5 l wody. Potem je wyjąć ,opłukać i pokroić w niezbyt cienkie kawałki. Kapustę zalać wodą z grzybów. Dodać grzyby ,liście laurowe ,pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie i gotować 1 godz na wolnym ogniu. Boczek pokroić w kostkę. Smażyć na średnim ogniu do wytopienia ok 100 ml tłuszczu. Odlać 3 łyżki i zachować do smażenia szynki. Kiedy kawałki boczku się zrumienią ,wyłowić je ,a do rondla wrzucić mięso pokrojone w 3 cm kostkę. Wsypać łyżeczkę soli , pół łyżeczki pieprzu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Mięso powinno puścić płyn ,odparować. Połączyć mięso z kapustą i gotować 1 godz na wolnym ogniu ,od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewać niewielką ilość wody. Odstawić w chłodne miejsce.


  •  Dzień 2:
    Na odłożonym tłuszczu z boczku mocno przysmażyć szynkę pokrojoną w kostkę (1 cm). Wraz z tłuszczem dodać do bigosu i gotować na średnim ogniu ,co jakiś czas mieszając. Uważać żeby bigos się nie przypalił ,można dolewać odrobinę wody. Dodać podsmażoną ,pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pętka białej kiełbasy. Jeśli zdarzy się ,że bigos lekko przepalimy niezwłocznie przełożyć do drugiego garnka. Po 1,5 godz gotowania odstawić w zimne miejsce.


    Dzień 3:
    Śliwki pokroić w ćwiartki. Umyte jabłka pokroić na ćwiartki ,usunąć gniazda nasienne ,drobno poszatkować i wraz ze śliwkami dodać do bigosu. Wlać wino i gotować na niewielkim ogniu 1,5 godz. Bigos doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz