Bulgur z warzywami
Składniki
- 300 g kaszy bulgur
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- Sok z 1/2 cytryny
- Zioła: Natka pietruszki ,bazylia ,mięta
- Sól ,pieprz
- Czarne oliwki
- Oliwa z oliwek
- 400 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
Zagotuj bulion warzywny w 400 ml wody. Odmierz taką samą objętość
kaszy i bulionu . Zalej kaszę gorącym bulionem , zakryj i odstaw aby
kasza wchłonęła bulion. /Można ugotować podobnie jak kaszę ( np.
gryczaną). Wlej oliwę i mieszaj łyżką , aż kasza trochę ostygnie i
zrobi się sypka.
Pomidory pokrój w kostkę , ogórka bez skórki tak samo. Zioła posiekaj.
Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą oraz oliwki . Dopraw sokiem z cytryny
, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz