piątek, 29 listopada 2013

Bulgur z warzywami


















Składniki

  • 300 g kaszy bulgur
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Zioła: Natka pietruszki ,bazylia ,mięta
  • Sól ,pieprz
  • Czarne oliwki
  • Oliwa z oliwek
  • 400 ml bulionu warzywnego

    Przygotowanie

    Zagotuj bulion warzywny w 400 ml wody. Odmierz taką samą objętość kaszy i bulionu . Zalej kaszę gorącym bulionem , zakryj i odstaw aby kasza wchłonęła bulion. /Można ugotować podobnie jak kaszę ( np. gryczaną). Wlej oliwę i mieszaj łyżką , aż kasza trochę ostygnie i zrobi się sypka.
    Pomidory pokrój w kostkę , ogórka bez skórki tak samo. Zioła posiekaj. Wymieszaj warzywa i zioła z kaszą oraz oliwki . Dopraw sokiem z cytryny , solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz