Rozpisywać się tym razem nie mam zamiaru, bo to klasyk wśród zup-kremów. To must have polskiego stołu. Aksamitna, subtelna w smaku. Poezja Kuchni Polskiej.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
200 g selera
300 g porów
200 g ziemniaków
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
70 ml śmietany
1 łyżka posiekanego koperku
sól
Przygotowanie:
Marchew,pietruszkę i seler kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra).
Pory kroimy w krążki, ziemniaki w kostkę, dodajemy do zupy.
Całość gotujemy do miękkości, blendujemy i przecieramy przez sito.
Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą, zagotowujemy.
Podajemy z grzankami i koperkiem.
To ja poproszę tę połóweczkę z grzankami i trawką ;-D
OdpowiedzUsuńObczaiłam pampuszki, ale tam się cosik zacięło z komentarzami. A chciałam się dopisać, że ja zawsze odsmażam już ugotowane, ale przecież robię np. racuchy ziemniaczane, więc można se oszczędzić tego gotowania. No i ten sosik, mniam...
OdpowiedzUsuńDo tej pory smażyłem już ugotowane. Teraz będę od razu wrzucać na patelnię 😉
Usuń