poniedziałek, 13 lutego 2023

Zupa chlebowa z ogórkiem

Powróciłem z "nową" zupą chlebową. Tym razem w wersji ogórkowej. Jak już kiedyś wspominałem, "zbieram" to, co "normalnie" ktoś wylewa lub wyrzuca. Sok z kiszonych ogórków jest naturalnym probiotykiem, więc opcjonalnie można wypić, przyda nam się na zdrowie.

Zupa jest mega sycąca, aromatyczna i delikatna w smaku. Oczywiście, zamiast wody, możecie użyć niedzielnego rosołu. Wtedy smak będzie bardziej intensywny. Nie zapomnijcie też, że wędzony boczek puszcza sól, więc za bardzo nie doprawiajcie. Najlepiej doprawcie na talerzu.

 


 






Składniki:
 

 

 

 

300 g czerstwego chleba
300 ml soku z kiszonych ogórków
200 g wędzonego boczku
2 ziemniaki
1 marchewka
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Chleb kroimy w kostkę, zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy posiekany czosnek, zagotowujemy i miksujemy.
Pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew, gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przekładamy do zupy.
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Razem z sokiem dodajemy do zupy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.





2 komentarze: