Owoce w alkoholu to nie tylko klasyczna ratafia. Smakowite efekty można
osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami.
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
250 g cukru
0,3 litra czerwonego octu winnego
0,3 litra winiaku
1 kora cynamonu
5 goździków
1 łyżeczka estragonu
Przygotowanie:
Śliwki umyłem, osączyłem i wypestkowałem nacinając
z jednej strony. Ocet i winiak wlałem do garnka, dodałem cukier,
przyprawy, zagotowałem syrop. Do gotującej się zalewy włożyłem węgierki i
gotowałem je na małym ogniu ok. 20 minut. Śliwki przełożyłem łyżką do
słoików i zalałem gorącym syropem. Słoiki zamknąłem i pasteryzowałem ok.
15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz