wtorek, 20 sierpnia 2019

Filety z halibuta po normandzku

Ryby na polskich stołach (codzienność) goszczą bardzo rzadko. Nie każdy je lubi. Jednak odpowiednio przygotowane posmakują każdemu. W roli głównej halibut i kuchnia francuska.










Składniki: 



2 filety halibuta 
5 dużych jabłek 
2 cebule 
1 szklanka cydru 
3 łyżki octu jabłkowego 
3 łyżki masła klarowanego 
pół pęczka szczypiorku 
sól i pieprz


Przygotowanie: 


Filety opłukałem, osuszyłem, posypałem solą i pieprzem. Cebulę i jedno jabłko obrałem, pokroiłem w plasterki. Wyłożyłem nimi dno garnka. Na wierzchu ułożyłem ryby. Skropiłem je octem i zalałem cydrem. Gotowałem na małym ogniu 5 minut.
Pozostałe jabłka po wykrojeniu gniazd nasiennych, pokroiłem na cząstki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem jabłka i obsmażyłem je z obu stron na złoty kolor, uważając, aby się nie rozpadły.
Filety ułożyłem na półmisku, obłożyłem cząstkami jabłek. Gęsty sos z gotowania ryb doprawiłem
solą i pieprzem. Polałem filety i posypałem posiekanym szczypiorkiem.  

 

2 komentarze: