Wielbiciele buraków nie będą zawiedzeni. Smakosze połączenia
burak-śledź będą wołać o dokładkę.
Składniki
- 500 g buraków
- 2 jajka
- 2 ogórki konserwowe
- 4 kawałki papryki konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki majonezu
- 80 g tuńczyka w sosie własnym
- sól, pieprz
Przygotowanie
Buraki czyścimy, owijamy w folię aluminiową, przekładamy na
blaszkę do pieczenia i zapiekamy 90 min w 180°C. (Długość pieczenia zależny jest od
wielkości buraków. Proponujemy większe pokroić na mniejsze części i osobno
zawinąć w folię.) Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w
kostkę.
Ogórki i paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę siekamy.
Natkę siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Majonez łączymy z tuńczykiem (razem z zalewą), blendujemy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem.
-
fajna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń