niedziela, 22 lipca 2018

Placuszki z cukinii i ziemniaków

Danie z kuchni tureckiej









Składniki

  • 250 g cukinii
  • 250 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej

    Przygotowanie


    1. Obrałem cukinie, starłem na drobnej tarce. Odcisnąłem nadmiar wody. Ziemniaki przygotowałem podobnie. Cukinie i ziemniaki przełożyłem do miski, wbiłem jajka, dodałem przesianą mąkę, posiekaną natkę, miętę i koperek. Doprawiłem solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto dokładnie wymieszałem.

      Na patelni rozgrzałem mocno olej. Uformowałem placuszki, każdy z jednej łyżki masy. Smażyłem z obu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz