To było tak…no zupa dzisiaj musi być! Ale jaka…chodzenie po
sklepie, oglądanie, zaglądanie…masakra! No i do domu powrót z niczym :P A tu
takie bogactwo warzyw! No to zaszaleliśmy ;)
Składniki
- 250 g mielonej cielęciny
- 1 duża marchew
- 3 łodygi selera naciowego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g brukselki
- 100 g groszku cukrowego
- 1/2 szt brokułu
- 4 szt zielonych szparagów
- 2 pełne łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną
cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut
i zalewamy gorącym bulionem.
Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na
pół) oraz groszek.
Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy
wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy
(kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym
koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz