sobota, 6 sierpnia 2016

Kaczka w sosie jeżynowym

Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców. 








Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • Marynata:• 2 gałązki tymianku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • Sos z jeżyn: 200 g jeżyn
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym

     

    Przygotowanie

      Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny.
    Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem.
    Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty.
    Na talerzu ułożyłem kaczkę, polałem sosem. Z boku ułożyłem jeżyny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz