Kaczka w sosie jeżynowym
Świetne połączenie mięsa ze słodyczą owoców.
Składniki
-
2 piersi
kaczki
-
Marynata:• 2 gałązki tymianku
-
skórka
otarta z 1 pomarańczy
-
1/3
łyżeczki soli
-
1/3
łyżeczki pieprzu
-
3
posiekane ząbki czosnku
-
Sos z
jeżyn: 200 g jeżyn
-
200 ml
czerwonego wytrawnego wina
-
1
łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym
Przygotowanie
Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso i włożyłem do lodówki na 2 godziny.
Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o
połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem.
Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do
dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem
mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty.
Na talerzu ułożyłem kaczkę, polałem sosem. Z boku ułożyłem jeżyny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz