poniedziałek, 29 lutego 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Czasami bywa tak, że nie chce się stać przy garach. Danie w sam raz dla tych, którzy preferują gotowanie bez trzymanki ;) Z kurczakiem sprawdzają się zioła włoskie, idealna mieszanka ziół od Rafex







Składniki

4 ziemniaki
100 g pieczarek
1 duża cebula
250 g filetów z udka  kurczaka
2 łyżki ziół włoskich
100 g sera żółtego (ulubionego)
2 jajka
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry.

Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Filety płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą, dokładnie mieszamy.

Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem.

Warstwami układamy ziemniaki (oprószamy solą i pieprzem), pieczarki, cebulę (oprószamy solą i pieprzem), ziemniaki, mięso, starty ser.

Całość zapiekamy 35 min w temperaturze 180°C (pod przykryciem). Następnie naczynie wyciągamy, wbijamy jajka i zapiekamy 5-7 min. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz