Składniki
250g fasoli adzuki2 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryki czerwone
1 szklanka passaty pomidorowej
olej rzepakowy do smażenia
3 pętka wędzonych frankfurterek
1 szczypta kozieradki
1 szczypta mielonej czerwonej papryki
1 szczypta wędzonej mielonej papryki
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.
Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części
wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej
miękkości. Odsączamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po
chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i
dusimy pod przykryciem przez 10 min.
Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę
gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na
gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe
kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały
czas mieszając.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Wygląda apetycznie :) No i w końcu to samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuń