poniedziałek, 29 lutego 2016

Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

Troszkę poczytaliśmy na temat fasoli adzuki. Daria Łdocha świetnie rozpisuje się na jej temat. Fasola wzmacnia funkcje nerek. Posiada silne właściwości odtruwające. Stosowana jest do usuwania nadmiernej wilgotności w organizmie. Wywar z gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek. Skworcu wie, co dobre.








Składniki

250g fasoli adzuki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryki czerwone
1 szklanka passaty pomidorowej
olej rzepakowy do smażenia
3 pętka wędzonych frankfurterek
1 szczypta kozieradki
1 szczypta mielonej czerwonej papryki
1 szczypta wędzonej mielonej papryki
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.

Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min.

Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: