Składniki
Muffinki:300 g mąki tortowej
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g cukru
30 g cukru waniliowego
2 łyżki kakao
100 g czekolady deserowej
250 ml mleka
125 g masła
2 jajka
Nadzienie:
1 słoiczek dżemu malinowego
Bita śmietana:
200 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
Masło rozpuszczamy i stopniowo dodajemy do jajek.
Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszam, przesiewamy. Partiami
dodajemy do masy (cały czas mieszamy). Wyrabiamy na jednolitą masę.
Miksując dodajemy cienkim strumieniem mleko.
Czekoladę ścieramy na najmniejszych oczkach, dodajemy do
całości.
Papilotki napełniamy do ¾ wysokości i zapiekamy w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 200°C
(bez termoobiegu) przez 25 min.
Muffinki studzimy, wydrążamy nożykiem, wierzch odkrawamy.
Napełniamy dżemem malinowym, przykrywamy odciętym wierzchem
muffinki.
Śmietankę ubijamy z cukrem, przekładamy do rękawa
cukierniczego i dekorujemy wierzch babeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz