niedziela, 21 lutego 2016

Muffinki czekoladowe z malinami i bitą śmietaną

Przepyszny deser, cudowne połączenie czekolady deserowej, malin i bitej śmietany <3







 

Składniki

Muffinki:

300 g mąki tortowej
15 g proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g cukru
30 g cukru waniliowego
2 łyżki kakao
100 g czekolady deserowej
250 ml mleka
125 g masła
2 jajka

Nadzienie:

1 słoiczek dżemu malinowego

Bita śmietana:

200 ml śmietanki 30%
1 cukier waniliowy

 

Przygotowanie

 
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.

Masło rozpuszczamy i stopniowo dodajemy do jajek.

Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszam, przesiewamy. Partiami dodajemy do masy (cały czas mieszamy). Wyrabiamy na jednolitą masę.

Miksując dodajemy cienkim strumieniem mleko.

Czekoladę ścieramy na najmniejszych oczkach, dodajemy do całości.

Papilotki napełniamy do ¾ wysokości i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C (bez termoobiegu) przez 25 min.

Muffinki studzimy, wydrążamy nożykiem, wierzch odkrawamy.

Napełniamy dżemem malinowym, przykrywamy odciętym wierzchem muffinki.

Śmietankę ubijamy z cukrem, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz