Składniki
· 1
kg buraków
· 1,2
l wody
· 1 łyżeczka cukru
· 4 ząbki czosnku
· liść laurowy
· 4 łyżki kminku
· kilka ziaren ziela angielskiego
· 125 ml kwasu z ogórków kiszonych
· 1 kwaśne jabłko
· cukier
· sól, pieprz
Farsz:
· 100 grzybów suszonych
· 1 duża cebula
· 2 łyżki masła
Ciasto:
· 500 g mąki
· 250 ml gorącej wody
· 1 łyżka masła
Przygotowanie
Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy
na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy
do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele
angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie
zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).
Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem
pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w
wodzie do miękkości. Mielimy.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę
razem smażymy.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki,
ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy
farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3
min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.
Piękne! Moje uszka to wyszyły kurde wielkości pierogów... miałam 2 w 1 :D
OdpowiedzUsuń