niedziela, 3 stycznia 2016

Wigilijny barszcz z uszkami

Polecamy, nie tylko od święta.







 

Składniki

·  1 kg buraków
·  1,2 l wody
·  1 łyżeczka cukru
·  4 ząbki czosnku
·  liść laurowy
·  4 łyżki kminku
·  kilka ziaren ziela angielskiego
·  125 ml kwasu z ogórków kiszonych
· 1 kwaśne jabłko
· cukier
· sól, pieprz

Farsz:
· 100 grzybów suszonych
· 1 duża cebula
· 2 łyżki masła

Ciasto:
· 500 g mąki
· 250 ml gorącej wody
· 1 łyżka masła

 

Przygotowanie

 
Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

Następnie przecedzamy, zagotowujemy razem z jabłkiem pokrojonym na ćwiartki, do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Grzyby moczymy w mleku, następnie odcedzamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Mielimy.
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę razem smażymy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, ugniatamy na gładko. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 5 cm kółka. Na każde układamy farsz, zlepiamy, narożniki zlepiamy ze sobą. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy razem z barszczem.

1 komentarz: