poniedziałek, 4 stycznia 2016

Udka pieczone ze szczyptą orientu

Marynata z wykorzystaniem składników kuchni azjatyckiej daje niepowtarzalny smak. Jeśli chodzi o stopień grilowania, zapewniamy jest zamierzony. 







Składniki

  • 4 podudzia kurczaka
  • 1 posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • Dodatkowo : 1 mała cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona papryka

     

    Przygotowanie



    Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem. Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do grillowania. Paprykę po umyciu i usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek z marynaty ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu, obracałem co 3 minuty.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza