Udka pieczone ze szczyptą orientu
Marynata z wykorzystaniem składników kuchni azjatyckiej daje
niepowtarzalny smak. Jeśli chodzi o stopień grilowania, zapewniamy jest
zamierzony.
Składniki
-
4
podudzia kurczaka
-
1
posiekana cebula
-
2
zmiażdżone ząbki czosnku
-
1 łyżka
startego świeżego imbiru
-
1 łyżka
przyprawy garam masala
-
100 ml
mleczka kokosowego
-
3 łyżki
sosu rybnego
-
Dodatkowo : 1 mała cukinia
-
1
czerwona cebula
-
1 jabłko
-
1
czerwona papryka
Przygotowanie
Udka kurczaka po umyciu i osuszeniu naciąłem ostrym nożem.
Składniki marynaty wymieszałem. Włożyłem do niej podudzia. Odstawiłem na
2 godziny do lodówki. W międzyczasie przygotowałem warzywa do
grillowania. Paprykę po umyciu i usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie
paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na
plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek z marynaty
ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu,
obracałem co 3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz